tomcezar
2849 poze   75647 vizite
Albume
Caut vrabii albino sau leucistice
contact
EXPO PAS Bucovina - Suceava 2013 ianuarie
EXPO PAS BUCOVINA 10-12 ianuarie 2014
EXPO PAS Suceava 2009
EXPO PAS Suceava 2011 decembrie
Expozitia Nationala a Federatiei Bucuresti decembrie 2013
fermadepauni
    11 - ianuarie 2011
    12 - octombrie 2011
    13 - octombrie 2011 - tineret
    14 - noiembrie 2011 - tineret
    15 - noiembrie 2011 - adulti
    16 - decembrie 2011 - adulti
    17 - ianuarie 2012
    18 - februarie 2012
    19 - aprilie 2012
    20 mai 2012
    21 - august 2012 - tineret prima serie
    22 - august 2012 - tineret a doua serie
    Noile voliere
    Pauni - primavara 2014
    pui pauni 2013 - 3 - a treia serie
    pui pauni 2013 - 1 - prima serie
    pui pauni 2013 - 2 - a doua serie
    pui pauni 2013 - 3 septembrie
    pui pauni 2013 - in decembrie-ianuarie
    pui pauni 2013 - in februarie 2014
palmares
Pauni - pui 2014
    iulie 2014
Pauni tineret 2009
    Arlechini tineret 2009
Pauni tineret 2010 - 1 septembrie
Pauni Umeri negri
    femele 2012 retinute pentru matca
Pauni varietatea Alb
Pauni varietatea Arlechin
    pui arlechini retinuti pentru matca
Pauni varietatea Standard
taraluiandrei
z Bibilici
    Bibilici - primavara 2014
z Codruta
z Curci
    curci disponibile
    Curci matca - primavara 2014
z Gaini Hamburg
    Hamburg 2012 tineret pentru matca
    pui Hamburg
z Gaini Leghorn Argintiu
    Leghorn Argintiu - puicute 2012 pentru matca
    pui Leghorn Argintiu
    Vand pui Leghorn Argintiu - 2 saptamani doar cocosi
z Gaini Leghorn Potarnichiu
    pui Leghorn Potarnichiu
    Vand oua pentru incubat - Leghorn Potarnichiu si Argintiu
z Rate mandarin si carolin
zz acvariul nostru 350L
zz Amaryllis
    Amaryllis - 2013
zz Clivia
zz Crocus
    Crocus 2013
    Crocus 2014
zz Fritillaria imperialis
zz Ghiocei
    Galanthus nivalis
zz Gladiole
zz Hymenocallis caribaea
zz Iris germanica
zz Lalele
    lalele macro
zz Muscari
zz Narcise
    narcise macro
zz nuferi si alte plante pentru iaz
    Noul iaz
    pesti iaz
zz Orhidee
zz Violete africane
zz Zephyranthes
zzz Capsuni sera
    1 flori capsuni - 10 aprilie 2011
    2 flori capsuni 25 aprilie 2011
    3 29 aprilie 2011
    4 8 mai 2011
    Sera acoperita de zapada
    zz capsuni 2012 sera 5 mai
zzz Cultivati capsuni asa cum fac eu
    21 decembrie
    capsuni 5 august 2010
    Capsuni de vanzare 2014
    z capsuni 19 septembrie 2010
    zz capsuni 2011 iunie 10
    zz Capsuni 8 noiembrie 2012
zzz Fragi remontanti - Fragaria vesca Semperflorens
    a treia recolta
zzz Pisicile noastre
zzz Schnauzerii nostri
zzzz Beagle-ii nostrii

zzz Cultivati capsuni asa cum fac eu

Am incercat o tehnologie de cultura a capsunilor asa cum am gandit-o eu. Poate exista ceva asemanator, e multa munca dar merita. In imaginile de mai jos va prezint pas cu pas operatiunile necesare infiintarii unei mici culturi de capsuni pentru a te bucura toata vara si toamna de savoarea unor capsuni naturale 100%. Spor la treaba.

La fiecare fotografie aveti explicatiile de rigoare.

1. pregatirea patului nutritiv: in partea stanga a imaginii se afla in pregatire o viitoare "lada" fara fund, prin amplasarea de compost, resturi vegetale, gunpo de pasare, gunoi de grajd, etc.
In centru este o lada pregatita pentru a fi plantata cu capsuni, toate resturile vegetale se amesteca cu nisip si pamant vegetal, cat mai bine, eventual cu putin var stins pentru ameliorarea ph-ului prea scazut.

2.Lada se confectioneaza din scandura data cu ulei ars (de la motoarele autoturismelor) pe ambele fete, pentru a rezista cat mai mult in timp.
In partea dreapta este o lada infiintata in aceasta primavara, care este deja pe rod. Latimea unei lazi este de 50-60 cm, iar lungimea cat aveti spatiu. Scandurile de fixeaza cu tarusi de sprijin batuti in partea exterioara a lazii.

3. Materialul saditor - il produc singur prin plantarea noilor plantute de pe stoloni direct in paharute de plastic cu un substrat fertil, iar dupa 2-3 saptamani de la plantare, cand constat ca radacinile noii plante (ale stolonului, cum se mai spune) au ajuns sa iasa prin gaurele de scurgere a apei situate in partea inferioara a paharului, detasez noua planta de planta mama si o pot planta, fara ca aceasta sa sufere. Acum am trei soiuri de capsuni: capsuni de Satu Mare - cumparati din piata, capsuni cu doua recolte - de la un bun prieten si capsuni cataratori - tot de la un prieten, comandati printr-o revista. Acest ultim soi isi face de cap asa cum o sa vedeti in imaginile urmatoare.

4. Plantarea capsunilor se face in acest caz pe doua randuri, cu o distanta intre randuri de 30-40cm, iar pe rand cu o distanta intre plante de 25-30. Nu riscati sa le puneti prea dese, plantele au nevoie de spatiu pentru o buna dezvoltare.

5. Detaliu plantarea capsunilor - in aceasta lada nu am folosit decat capsuni cataratori, nu se observa in imagine dar unele exemplare au deja flori si fructe verzi, produse cat au stat la inradacinat in paharutele de plastic.

6. Detaliu 2 plantarea capsunilor - daca noile plante sunt bine inradacinate, acestea nu sufera la plantare. In cazul in care au radacini putine mai eliminati din frunze, pentru a diminua cantitatea de apa pierduta de planta prin transpiratie si a ajuta planta sa suprvietuiasca pana la formarea de noi radacini.

7. Mulcirea capsunilor - inainte de a pune panza contra buruienilor, recomand acoperirea substratului de cultura cu un mulci de frunze putrede de fag-carpen, cat mai bine. Acest strat are mai multe roluri: mentine umezeala, impiedica mai bine dezvoltarea buruienilor, in timp putrezeste si asigura substratului de cultura un plus de substante nutritive.

8. Pentru mulcire puteti folosi si paie tocate, talaj sau alte materii vegetale dar atentie sa fie pufoase, sa nu formeze o patura compacta, pentru a permite realiyarea unei aerari corespunzatoare a substratului de cultura chiar si in conditii de umiditate excesiva, asa cum au fost in acest an.

9. Asezarea acestui strat textil se face de la un capat spre celalalt, prin decuparea in dreptul fiecarei plante a cate unui orificiu.

10. detaliu orificiu pentru plante - cu foarfecele taiati un orificiu sub forma de x sau + si treceti frunzele si tulpinile florifere (daca acestea exista) prin acest orificiu.

11. Fixarea tesaturii anti-buruieni - pentru aceste lazi recomand fixarea cu rigle si cuie, pe margine, de jur-imprejur. Astfel buruienile nu vor mai creste pe acest strat nutritiv.

11. Mulcirea suplimentara - pentru a asigura o durata de viata cat mai lunga acestei tasaturi anti-buruieni recomand aplicarea peste aceasta a unui mulci din diferite materiale precum: paie de cereale (ovaz, grau, orz etc), tocatura de lemn, scoarta de copac tocata, sau ciucalai (asa cum vedeti in imagine). Acest strat mai confera si alte avantaje: umbreste foarte bine stratul nutritiv si previne supraincalzirea acestuia, retine apa ca un burete in timpul ploii si o cedeaza incet substratului, mentine un timp indelungat umezeala in substrat, fructele vor fi tot timpul curate.

12. Detaliu material saditor 1 si 2 - materialul il produc singur, prin plantarea stolonilor in paharute cu pamant, iar dupa inradacinarea corespunzatoare a acestora, se taie practic tulpina de legatura cu planta mama. De pe o astfel de tulpina se pot obtine pana la 4-6 noi exemplare. Unele (de regula primul si al doilea) formeaza tulpini florifere chiar din timpul inradacinarii.

13. Comparatie intre doua lazi - lada din dreapta a fost instalata in aceasta primavara, cu plante de anul trecut iar cea din stanga este cea instalata in aceasta vara, sfarsitul lui iulie. Urmeaza una cu fragi remontanti.
Pagini: 1 2
material saditor (detaliu 1)
material saditor (detaliu 1)
material saditor (detaliu 2)
material saditor (detaliu 2)
comparatie intre doua lazi 1
comparatie intre doua lazi 1
comparatie intre doua lazi 2
comparatie intre doua lazi 2
alei cu pietris
alei cu pietris
5 august 2010
5 august 2010
05 august 2010
05 august 2010
21 decembrie 2010
21 decembrie 2010
21 decembrie 2010
21 decembrie 2010
prima lada - 12 aprilie 2011; dupa iarna, trebuie curatati de frunzele moarte si rearanjat mulciul
prima lada - 12 aprilie 2011
a doua lada - 12 aprilie 2011
a doua lada - 12 aprilie 2011
25 aprilie 2011
25 aprilie 2011
Pagini: 1 2

Comentarii, mesaje pentru acest album:
20 comentarii

Florina (acum 3 luni)  
Super tehnologie ! Asa merita sa-i cultivi.
  Raportează
zlatcoflorici (acum 1 an)  
ce avantaje avem in lada fata de plantat direct pe sol, in brazde inaltate? frunzele si cocienii de porumb nu erau suficienti anti buruieini, mai era necesara folia microporoasa?
  Raportează
pomisiflori (acum 1 an)  
felicitari...dar cum udati?peste folie?nu are nimic?am inteles ca tb instal prin picurare
  Raportează
tomcezar (acum 1 an)  
Am udat peste tesatura (nu e folie propriu-zisa), in acest an vreau sa-i pun o instalatie cu furtun cu picurare.
  Raportează
radusj (acum 2 ani)  
foarte frumos, felicitari
  Raportează
Asriana (acum 2 ani)  
Ah, am vazut tarziu articolul aceste minunat...la anul il testez 100%. Si m-ar interesa si pe mine niste capsuni de doua recolte...poate aveti de vanzare? Multumesc
  Raportează
anonim
neaguauarel (acum 2 ani)  
foarte tare
mult noroc
  Raportează
mihaic (acum 2 ani)  
ce distanta trebuie sa fie intre stoloni?
  Raportează
tomcezar (acum 2 ani)  
20-25 cm
  Raportează
iliealexandru (acum 2 ani)  
sal panza neagra pentru mulcire de unde ati cumparato cu stima......
  Raportează
tomcezar (acum 2 ani)  
De la Baumax
  Raportează
Hillerin (acum 2 ani)  
Am avut ceva de invatat. Succes!
  Raportează
mihaeladinsomova (acum 3 ani)  
F interesant,o sa incerc si eu.
  Raportează
dancoman (acum 3 ani)  
multumesc.felicitari!
  Raportează
KAINNA050 (acum 3 ani)  
Minunat,eu am plantat capsuni si toata vara am stat cu sapa in ele ca sa nu moara in balarii.
Spune-mi te rog cit de inalta sa fie scindura?
  Raportează
anonim
tiacamelia (acum 3 ani)  
Foarte interesanta descrierea.Totusi ce n-am inteles este daca se mai uda sau nu, n-am vazut sistem de irigare.E suficient doar stratul de mulci(straturile)?
  Raportează
tomcezar (acum 3 ani)  
ideal ar fi sa se puna sub folie un furtun picurator pentru udarea culturii atunci cand este necesar.
  Raportează
traktor (acum 3 ani)  
SUPER! FELICITARI! MULTUMESC!!
  Raportează
clara70 (acum 3 ani)  
foarte interesant. anul asta ai inceput cu metoda asta? e mult mai putin de munca dupa ce le ai plantate astfel (de sapat si de scos buruieni ai scapat), ai si control asupra stolonilor. super. felicitari!
  Raportează
tomcezar (acum 3 ani)  
da, anul acesta am inceput. E adevarat, e mult mai usor de intretinut. Cezar.
  Raportează
Către: tomcezar

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.